Аериране

Защо трябва да се аерира тревния килим?

Тревните смески, отглеждани в България се влияят много от годишната аерация, чрез която се намалява натрупването на мъртва трева и по-важното, се облекчава уплътняването на почвата. Аерирането ще помогне за подобряване циркулирането на въздуха, водата и хранителните вещества в кореновата система. Това, от своя страна, ще ви помогне да подмладите тревата си, като позволите на корените да се развиват по-дълбоко, създавайки по-здрави тревисти растения и поддържайки вашата трева по-здрава и по-зелена.

Тревните площи се нуждаят от ежегодна аерация, но можете да аерирате и два пъти годишно. Най-предпочитаното време от годината за аериране, започва в началото на септември и може да се извърши докато земята замръзне. Ранната пролет е още едно отлично време от годината за аериране. За предпочитане е да избягвате другите периоди от годината, тъй като дупките, създадени от аератора, ще разрушат една предварително изградена бариера, приложена в началото на пролетта, позволявайки на плевелите да покълнат. Аерирането е задължително за грийнове, където има много трафик на утъпкване.

Какви са ползите от аерирането?

  • Аерирането помага за абсорбирането на вода
  • Помага на обмяната на кислород
  • Подобрява усвояването на внесените торове
  • Намалява задържането на вода на повърхността на тревния чим
  • Подобрява еластичността на тревния чим
  • Повишава издържливостта срещу суша
  • Повишава толерантността на тревния чим към неблагоприятни условия
  • Подобрява циркулацията на въздух в тревния чим и предпазва от поява на болести и унищожава вредителите.

Работим с професионални машини произведени от фирма Ransomes&Jacobsen. Нашите машини се използват за аериране на футболни, бейзболни, голф игрища и частни имоти. Разполагаме с техника, която позволява дупчене на тревната площ на дълбочина от 3см до 21см. Също така предлагаме различни варианти на аериране – с плътни или кухи шишове. Предлагаме след аерирането и услуги с машини за опесъчаване, подсяване и де-тач на тревните площи.